Fordeler ved at Ruteretur samler inn alle isolerglassruter
Ruteretur ønsker å samle inn alle kasserte isolerglassruter over hele Norge. Slik sikres en enklere, rimeligere og mer miljøvennlig håndtering av vinduer, og materialstrømmen av vindusglass blir sirkulær.
Solide eiere og lang erfaring
Ruteretur AS eies av fem bransjeorganisasjoner i bygg- og eiendomsbransjen; Glass og Fasadeforeningen, Virke, Norges Bygg- og Eiendomsforening, Norsk Eiendom og Norske Trevarer. Eierne representerer hele verdikjeden, fra produsenter av isolerglass og vinduer, via handelsleddet, til kjøpere. Dette sikrer en bred oppslutning om ordningen og gjør at eierne er godt kjente med hvilke utfordringer og fordeler et utvidet produsentansvar for alle isolerglassruter gir de ulike aktørene.
«Utvidet produsentansvar» vil si at produsenter og importører av isolerglassruter og produkter med isolerglassruter (vinduer og dører) gis ansvaret for innsamling og behandling når slike produkter kasseres (kastes). Dette løses i praksis ved at produsenter og importører betaler et vederlag til et returselskap for hver isolerglassrute som settes ut på det norske markedet. Vederlaget finansierer driften av returselskapet iht. gitte krav, som å sørge for et landsdekkende innsamlingssystem og en sikker sluttbehandling av avfallet.
Siden oppstarten i 2002 og frem til i dag, har nonprofit-selskapet Ruteretur kun samlet inn og behandlet ruter med miljøgiften PCB (PCB-ruter). Produsentansvarsordningen samlet inn 30 000 PCB-ruter i 2023, noe som utgjør 5 % av de rundt 650 000 vinduene som ble kassert i Norge i 2023. 95 % av vinduene som kasseres er altså ikke PCB-ruter og omfattes derfor ikke av det utvidede produsentansvaret. Etter en grundig prosess over flere år, tilbydde Ruteretur i 2022 å ta hånd om alle kasserte isolerglassruter.
Enklere og rimeligere for byggeiere, entreprenører og avfallsmottak
Det er flere årsaker til at Ruteretur tilbyr å samle inn alle isolerglassruter. Et utvidet produsentansvar for alle isolerglassruter vil gjøre det enklere for avfallsbesittere (de som leverer avfall) og avfallsmottak å håndtere kasserte ruter. Rutereturs innsamlingssystem for PCB-ruter omfatter over 350 mottakssteder fordelt over hele landet, som også kan være mottak for alle isolerglassruter. Rutereturs analyser viser at totalkostnaden for innsamling og behandling blir vesentlig redusert ved en utvidet ordning. Ikke minst vil miljøbesparelsene bli store ved et utvidet produsentansvar for alle isolerglassruter.
Fra bruk-og-kast til sirkulær løsning
I dag graves det ned nærmere én million kg glass fra norske vinduer, hver eneste måned. Dette er glass av beste kvalitet som fint kan erstatte jomfruelige råvarer. Glass fra kasserte vinduer i Norge kan benyttes til å produsere isolasjon til 440 nye eneboliger eller produsere over 30 000 nye trelags isolerglassruter, hver eneste måned. Om myndighetene endrer regelverket (avfallsforskriftens kapittel 14) slik at Ruteretur får samle inn alle typer isolerglassruter, vil alt glass gå til ombruk eller materialgjenvinning. Hovedingrediensen i glass er kvartssand, en ressurs som jorden går tom for om noen tiår.
En annen utfordring med dagens håndtering av vinduer, er at det ofte er krevende og svært kostbart å levere vinduer som ikke omfattes av et utvidet produsentansvar. Det kan igjen føre til at isolerglassruter, som er farlig avfall på grunn av ulike miljøgifter i isolerglasslimet, havner på avveier.
Rutereturs løsning, som innebærer et utvidet produsententansvar for alle isolerglassruter, har fått god mottakelse hos myndigheter, politikere og berørte aktører.